Historie van CHRC

Voetbalvereniging CHRC (Cito Harten Rijn Combinatie) is een echte volksvereniging met een rijke voetbalhistorie. De club is op 11 januari 1946 ontstaan, door een fusie tussen de Renkumse voetbalverenigingen Cito en Harten Rijn. De leden van Cito bestaan voornamelijk uit Heelsummers, terwijl het merendeel van de voetballers van Harten Rijn werknemers zijn van de papierfabrieken Harten en de nieuwe papierfabriek aan de Nederrijn.

Voetbalvereniging Cito in 1938.

Hoogtepunten
De vereniging kent veel hoogtepunten. Zo is CHRC kampioen in 1952, 1959, 1968, 1974 en 2007. Daarnaast heeft de club jarenlang een heuse supportersvereniging met ruim 250 leden. De bouw van het huidige clubhuis begint in februari 1974, waarna het vijf maanden later wordt opgeleverd. De werkzaamheden zijn voornamelijk in het weekend.

De wedstrijden van CHRC worden in de jaren vijftig en zestig erg goed bezocht. Streekderby’s tegen onder meer Ede of het Wageningse WAVV halen regelmatig bezoekersaantallen van 2800. In 1955 speelt CHRC een beslissingswedstrijd tegen Jonge Kracht uit Huissen, om promotie af te dwingen naar de eerste klasse. Helaas wordt er in Heelsum met 0-1 verloren. Het hoogste podium waarop CHRC heeft geacteerd is de twee klasse.

Een uitnodiging na het behaalde kampioenschap in 1968.

Trainers en spelers
CHRC heeft in haar historie veel trainers in dienst gehad. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Dick Overmars
Nol Gerrits
Henk Snippe
Henk Charly Bosveld
Herman van Amersfoort
Stef Gerritsen.
Daarnaast heeft CHRC meerdere spelers geleverd die later zijn uitgekomen in het betaalde voetbal:

Aart Budding (FC Wageningen)
Chris Lamers (FC Wageningen)
Richard Budding (FC Wageningen, Feyenoord en Vitesse)
Geo de Leeuw (PSV).
CHRC’er Richard Budding (liggend) namens Feyenoord in duel met het Finse Ilves Tampere voor de Europacup II. Bron: ANP

Bron: ANP

Laatste kampioenschap
In 2007 wordt CHRC onder hoofdtrainer en oud-doelman Fred Schuurman kampioen van de zesde klasse. Na een financieel onzekere periode weet het bestuur de broekriem aan te trekken, waardoor de vereniging weer een gezonde club is, waar plezier hoog in het vaandel staat.

Promotie
In het seizoen 2012-2013 wordt trainer Mart Gerrist aangesteld als opvolger van Fred Mullenders. Dit brengt het nodige succes met zich mee. Het elftal weet zich op de laatste speelronde te plaatsen voor de nacompetitie, waarin het uitkomt tegen SJN uit Nijmegen. Na een 0-8 uitoverwinning, wordt de returnwedstrijd met 4-3 gewonnen, CHRC promoveert hierdoor naar de vierde Klasse.

Trainers Mart Gerrist en Dennis Budding worden op de schouders genomen na promotie naar de vierde klasse.

Tegenwoordig
CHRC degradeert na een jaar in de vierde klasse te hebben gespeeld weer naar de vijfde klasse, waar het momenteel enkele seizoenen in de subtop speelt. De club heeft vijf seniorenelftallen en één vrouwenelftal. CHRC is in de zomer van 2015 een samenwerkingsverband aangegaan met dorpsgenoot RVW, met als resultaat een fusie van beide jeugdteams, spelend onder de naam ST: RVW/CHRC.